Προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και Ομηρικά Έπη - Το βιβλίο για τον νομό μας

Προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και Ομηρικά Έπη – Το βιβλίο για τον νομό μας

12.430 φίλοι μας το είδαν

Μπορείτε να διαβάσετε ή να «κατεβάσετε» σε ψηφιακή μορφή, ολόκληρο το βιβλίο, πατώντας στην φωτογραφία του βιβλίου πιο κάτω (θα βρείτε επιλογές για εκτύπωση και/ή αποθήκευση του βιβλίου στον υπολογιστή σας σε αρχείο pdf)

Σημείωμα του συγγραφέα Παναγιώτη Λιβιτσάνου (από την εισαγωγή του βιβλίου)
Ξεκινώντας την περιοδεία μου, μακριά από την Αιτωλοακαρνανία και το Ιόνιο, για να καταλήξω εδώ, αρχίζω από την αρχαία Αθήνα, που θεωρείται το λίκνο του πολιτισμού, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Όλοι οι συγγραφείς, αρχαίοι και νεότεροι, μας μιλούνε για το «Χρυσό Αιώνα» του Περικλή και το λίκνο της Δημοκρατίας, την αρχαία Αθήνα.

Πώς όμως είναι δυνατόν, στην πιο τέλεια δημοκρατία, να ψηφίζουν μόνο οι «τέλειοι» Αθηναίοι και να υπάρχει η δουλεία σε τόσο μεγάλο βαθμό;

Και γιατί οι ιστορικοί δεν μας λένε για τη δημοκρατία που υπήρχε στην Αιτωλική Συμπολιτεία, όπου δεν υπήρχαν τόσοι δούλοι, και ο στρατηγός — Αιτωλάρχης – εκλεγότανμόνο για ένα χρόνο και δεν μπορούσε να δημιουργήσει κατεστημένο;

Η υποταγή του πολίτη ήταν ελεύθερη και το πολίτευμα περιέκλειε όλα τα στοιχεία της λαϊκής κυριαρχίας. (Γ. Κατωπόδης, Αιτωλική Συμπολιτεία, σελ. 554).

Στο πολίτευμα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, η αρχηγεία του κράτους ήταν περιορισμένη για ένα χρόνο και ο αρχηγός δεν είχε δικαίωμα επανεκλογής.

Αυτό γινόταν για να κόψει την όρεξη των φιλόδοξων να παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξουσία.

Κανείς δεν είχε δικαίωμα να διαλύσει το σώμα των εκλεγμένων από το λαό, πριν τελειώσει η θητεία του, ούτε να απομακρύνει τον εκλεγμένο Αιτωλάρχη.

Ο λαός που τους είχε εκλέξει ήταν αυτός υπεύθυνος για ό,τι συμβεί, και σε καμιά περίπτωση αυτοί δεν τιμωρούνταν. (Γ. Κατωπόδης, Αιτωλική συμπολιτεία σελ. 548).

Οι αρχαίοι ιστορικοί περιφρονούν την ιστορία της Αιτωλίας, ακόμη και όταν εκλέχθηκε Αιτωλάρχης ο ολιγαρχικός Αγέλαος από τη Ναύπακτο, που ήταν ο μόνος που μίλησε με το Φίλιππο τον Ε΄., της Μακεδονίας, για την ενότητα των Ελλήνων,απέναντι στον εχθρό που ερχόταν από τη Δύση, τους Ρωμαίους.

Ελπίζω η εργασία μου αυτή να συμβάλλει στην έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας της Αιτωλοακαρνανίας.

Παναγιώτης Λιβιτσάνος Αγρίνιο, Ιανουάριος 2013

Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μου www.livitsanos.com

Αν επιθυμείτε να το αποκτήσετε σε έντυπη μορφή παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλ: +30 6944105335 ή να επισκεφθείτε το κατάστημα της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος που βρίσκεται στο δημοτικό μέγαρο επί της Χαρ.Τρικούπη,10 στο Αγρίνιο


Παρουσίαση φωτογραφιών που θα βρείτε στο βιβλίο

Παρουσίαση του βιβλίου "Προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και Ομηρικά Έπη" | Χαιρετισμοί ομιλητών

Παρουσίαση του βιβλίου "Προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και Ομηρικά Έπη" | Ομιλητές

Παρουσίαση του βιβλίου Προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και Ομηρικά Έπη από το κανάλι «Αχελώος Tv»12.430 φίλοι μας το είδαν