Οδηγός βάπτισης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η βάπτιση του μωρού σας είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια στη ζωή του και ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την οικογένειά σας. Ως γονείς, θέλετε να είναι όλα τέλεια για την ιδιαίτερη αυτή ημέρα.  Αυτός είναι οδηγός βάπτισης που ετοιμάσαμε, με τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε, από την προετοιμασία έως και την τελετή, για μια επιτυχημένη και αξέχαστη βάπτιση.

1. Επιλέξτε την Εκκλησία και Ημερομηνία

Επιλέξτε την εκκλησία όπου θα πραγματοποιηθεί η βάπτιση του μωρού σας. Αν έχετε κάποια αγαπημένη εκκλησία ή συγκεκριμένο ιερέα, κλείστε την ημερομηνία όσο πιο νωρίς γίνεται. Οι περισσότερες βαπτίσεις γίνονται τα Σαββατοκύριακα, οπότε είναι σημαντικό να κλείσετε εγκαίρως για να εξασφαλίσετε την επιθυμητή ημερομηνία.

2. Συγκεντρώστε τα Δικαιολογητικά για την Εκκλησία και την Πολιτεία

Για να πραγματοποιήσετε τη βάπτιση, θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε τα εξής δικαιολογητικά:

 • Γενικά:
  • Προκαθορίστε την ημέρα και ώρα τέλεσης του μυστηρίου με τον Εφημέριο.
  • Τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τη βάπτιση, προσκομίστε στον Εφημέριο την πρωτότυπη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του παιδιού, εκδοθείσα από το Δήμο.
  • Για την τέλεση του μυστηρίου σε άλλη ενορία, ο Εφημέριος πρέπει να μεταβιβάσει τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης στο ναό που θα τελεστεί το μυστήριο.
  • Ο Ιερέας που τελεί το μυστήριο εκδίδει Δήλωση Βαπτίσεως.
  • Η Δήλωση Βαπτίσεως κατατίθεται εντός μηνός στο Ληξιαρχείο του Δήμου.
  • Αν η βάπτιση τελεστεί εκτός ενορίας, η Δήλωση Βαπτίσεως προσκομίζεται στην ενορία του νεοφώτιστου για καταχώρηση και στη συνέχεια κατατίθεται στο Ληξιαρχείο.
  • Ανάδοχος δεν μπορεί να είναι αλλόδοξος ή αλλόθρησκος, ούτε Ορθόδοξος που έχει τελέσει μόνο πολιτικό γάμο.
  • Τέκνα από γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο βαπτίζονται εφόσον ο ανάδοχος εγγυάται την κατήχηση του νεοφώτιστου.
 • Ειδικές περιπτώσεις:
  • Αν η Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως αναφέρει ήδη όνομα παιδιού, δεν επιτρέπεται να δοθεί διαφορετικό όνομα κατά τη βάπτιση.
  • Αν την επιμέλεια του παιδιού έχει ο ένας γονέας ή κηδεμόνας, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του έτερου γονέα για τη συμφωνία στην τέλεση του μυστηρίου.
  • Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων, το βάπτισμα ή η ονοματοδοσία μπορούν να γίνουν κατόπιν δικαστικής αποφάσεως.
  • Οι γονείς πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα και να υπογράψουν ενώπιον του Ιερέα για το όνομα του παιδιού.
  • Σε περίπτωση απουσίας ενός γονέα, η τέλεση του μυστηρίου επιτρέπεται μόνο με θεωρημένο αντίγραφο της Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου ή δικαστικής απόφασης που κηρύττει τον γονέα άφαντο ή έκπτωτο από τη γονική μέριμνα.
  • Για την τέλεση του μυστηρίου σε περίπτωση διαζυγίου ή διαφωνίας, απαιτείται γραπτή συγκατάθεση του άλλου γονέα ή δικαστική απόφαση.
  • Σε περίπτωση άγαμης μητέρας, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί αποκλειστικά τη γονική μέριμνα και επιθυμεί τη βάπτιση του παιδιού κατά το Ορθόδοξο δόγμα.

3. Επιλέξτε Νονό/Νονά

Ο νονός ή η νονά παίζει σημαντικό ρόλο στην τελετή της βάπτισης. Επιλέξτε κάποιο άτομο που αισθάνεστε κοντά και εμπιστεύεστε, καθώς ο ρόλος τους δεν τελειώνει με την τελετή, αλλά συνεχίζεται σε όλη τη ζωή του παιδιού.

4. Αγοράστε Βαπτιστικά Ρούχα και Αξεσουάρ

Τα βαπτιστικά ρούχα, το σταυρουδάκι, η λαμπάδα, το λαδοσέτ και τα μαρτυρικά είναι τα βασικά αντικείμενα που πρέπει να προμηθευτείτε. Επιλέξτε ποιοτικά προϊόντα που θα μείνουν αναμνηστικά για το παιδί.

5. Προετοιμάστε Προσκλήσεις και Δεξίωση

Ετοιμάστε τις προσκλήσεις και στείλτε τις έγκαιρα στους καλεσμένους σας. Σκεφτείτε τη δεξίωση που θα ακολουθήσει την τελετή. Μπορεί να είναι ένα απλό γεύμα με την οικογένεια ή μια μεγαλύτερη γιορτή με όλους τους φίλους και τους συγγενείς σας. Εξασφαλίστε το χώρο δεξίωσης όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς πολλοί χώροι γεμίζουν γρήγορα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Στη Zoom Photography μπορούμε να αναλάβουμε τη δημιουργία των προσκλητηρίων.

6. Κλείστε Φωτογράφιση και Βιντεοσκόπηση

σταυρός βάπτισηςΗ επαγγελματική φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση της βάπτισης είναι απαραίτητη για να κρατήσετε ζωντανές τις αναμνήσεις της ξεχωριστής αυτής ημέρας. Στη Zoom Photography, εξειδικευόμαστε στη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση βαπτίσεων, εξασφαλίζοντας ότι κάθε στιγμή θα αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Η ζήτηση για φωτογράφους είναι συχνά υψηλή, γι’ αυτό κλείστε τη φωτογράφιση σας το συντομότερο δυνατόν για να εξασφαλίσετε την επιθυμητή ημερομηνία. Δείτε δείγματα της δουλειάς μας εδώ ή επισκεφτείτε τα Instagram και Facebook μας για περισσότερες πληροφορίες.

7. Επιλέξτε Διακόσμηση και Θεματική

Επιλέξτε ένα θέμα για τη βάπτιση που ταιριάζει με το στυλ και τις προτιμήσεις σας. Η διακόσμηση μπορεί να περιλαμβάνει μπαλόνια, λουλούδια, και άλλα διακοσμητικά στοιχεία που θα κάνουν την ημέρα ακόμα πιο ξεχωριστή.

8. Προμηθευτείτε Ενθύμια για τους Καλεσμένους

Μικρά ενθύμια όπως μαρτυρικά, κουτάκια με γλυκά ή μικρά δώρα για τους καλεσμένους είναι μια όμορφη κίνηση που θα θυμίζει σε όλους την ιδιαίτερη αυτή μέρα.

Συμπέρασμα

Η βάπτιση του μωρού σας είναι μια μοναδική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα και χαρά. Με σωστή προετοιμασία και την κατάλληλη βοήθεια από επαγγελματίες, όπως η Zoom Photography, εξασφαλίζετε ότι όλα θα είναι τέλεια. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να δημιουργήσουμε μαζί αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε στην αναζήτηση επαγγελματιών για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που θα χρειαστούν, όπως στολισμό, DJ, ηχητικά, φωτισμό κ.λ.π. χάρη στην εμπειρία μας και τη συνεργασία μας με τους κορυφαίους της περιοχής.

Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός βάπτισης να σας βοηθήσει!

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Comments are closed.